Povratak

Stres ne zahtijeva specifičan uvod. Svi smo upoznati sa stresom, znamo definisati stres, a i efikasno ga prepoznati. Stres je postao naša svakodnevica.

Veoma često poslovno okruženje, a nekada i privatno, izaziva taj osjećaj pritiska i napora koji je isprepleten sa mukotrpnim, a nama bliskim životnim situacijama. Osjećaj kao takav je izvor ozbiljnih zdravstvenih problema, kao i enormnog psihološkog tereta. Medicinski doktori, psiholozi i psihijatri posvećuju svoju struku ka reduciranju stresa i problema koje nosi sa sobom. Iako bez akademskog pokrića u ovoj oblasti, mogu se lično poistovijetiti sa većinskim stanovništvom koje proživljava stres uglavnom zbog ubrzanog, digitalnog, kapitalistički orijentisanog, te napornog načina života. Vođena osobnim iskustvom, mogu sugerisati nekoliko opcija za kvalitetno prevazilaženje stresa koje vode do značajnog povratka u stressless bivanje (a definitivno i u budućnost!).

Povratak prirodi
Zbog načina na koji funkcioniše, priroda je izvorište harmonije i sklada. Svaka čestica je po zakonu prirode na svom mjestu, pa tako i svaka u našem tijelu. Povratak prirodi donosi fiziološku, duševnu i umnu posvećenost miru. Upravo ta stavka objašnjava zbog čega je priroda bitna u reduciranju tereta koji nameće stres. Planine, doline, rijeke… More, vjetar, kiša, sunce… Što je najvažnije, sve nabrojano (a i mnogo više) je dostupno svima! Priroda daje mnogo svojim posjetiocima, a zauzvrat traži samo poštovanje. Sve što trebamo jeste opustiti sva čula i prepustiti se, jer kad pričamo o prirodi, smiraj je default opcija.

Povratak sebi
Sve ono što jesmo jeste naš um, naše znanje i naša percepcija. Povratak sebi podrazumijeva prihvaćanje samog sebe, te spoznaja onoga što nas usrećuje. Potom slijedi famozni slogan ‘Just Do It!’. Za povratak u stressless bivanje od krucijalnog je značaja posvetiti se aktivnostima koje podstiču serotonin i endorfin. To je jedina misija povratka samom sebi, jer na svakom nivou ljudske fiziologije i psihologije naše biće zavisi od sreće, a sreća zavisi od onoga čime se bavimo, s kim provodimo vrijeme, te na koji način. Idite jahati, plivati, plesati ili meditirati. Nekada sami, nekada ne. Vratite se stressless bivanju na svoj način!

Povratak vrijednostima
Finalna opcija se tiče povratka istinskim vrijednostima, te njihova racionalizacija i shvatanje. Apsolutno se podrazumijeva da svaka individua gradi svoj set vjerovanja, te sistem vrijednosti koji prati. Različite osobe se vode drugačijim stavovima i oslanjaju se na različite stubove svoje ličnosti: dobrota, radinost, materijalna stimulacija, i slično. Međutim, shvaćanje da nam za sretno funkcionisanje nekada treba samo tuđi osmijeh, zagrljaj ili pogled u daljinu, može narušiti bilo koji postavljeni sistem. Zbog toga, bitno je barem nakratko vratiti se istinskim vrijednostima da bi uvidjeli koliko sretno živimo, ili na drugu stranu, da spoznamo šta možemo poboljšati. Ovaj stav zasigurno može, barem kratkoročno, lišiti nas stresa i anksioznosti koje na jednu ruku nameće sistem vrijednosti koje postavlja društvo, a mi ga većinski pratimo.

Šta zaključiti?
Nažalost, svi smo svjesni da u određenim trenucima i situacijama života nemamo vremena, želje, a ni volje da se posvetimo bilo čemu od navedenog. Nekada upravo proživljavanje stresa postane naša regularna aktivnost. Međutim, realnost je drugačija. I dalje svaka individua ima moć da kontroliše svoja razmišljanja, percepciju svijeta, te najvažnije svoje radnje. Zato, vrijeme je da se aktivno uključimo u povratak u stressless bivanje jer naše vrijeme je ograničeno, a ponekad djelujemo kao da toga nismo ni svjesni.

 

Autor: Lamija Bibezić